Ung Jakt

En blogg skriven av en ung jägare!

RESULTATET

Publicerad 2012-10-30 18:57:59 i Åteljakt,

Har varit hemma nu i cirka 1.5 timma, lyckades skjuta 5 nötskrikor.
Nu får väl majsen vara ifrån fåglarna ett litet tag iallafall! :)

GRIS/RÄV-KVÄLL

Publicerad 2012-10-28 18:06:50 i Åteljakt,

Nu sitter jag på rävåteln och pappa på grisåteln.
Än så länge har det skuttat en hare på 10 meter från tornet..

RÅDJURSJAKT

Publicerad 2012-10-28 09:28:00 i Rådjursjakt,

Idag gav vi oss ändå ut i frosten.
Zimson väckte 15min efter släpp, tystnade några minuter, väckte igen, tyst några minuter, sen var det fart på det. Buktat fint i 25 min, nu drog det iväg, hoppas det vänder, som det gjort så många gånger förr!

Dagens pass:

EFTERSÖK OCH GRISJAKT

Publicerad 2012-10-26 21:45:26 i Eftersök, Åteljakt,

Vid halv sex ringde Johan till oss, han hade då skjutit på en kidde som sedan gått iväg en bit.
Johan hade letat lite men sedan väntat på mig och pappa. 
Det är runt fjärde-femte eftersöket med Zimson vi gjort under dessa år. 
Vi kopplade på honom spårlinan, han vädrade någonting direkt, sen tog han först bakspåren sa Johan, lite senare vände han och spårade åt rätt håll. 5 min senare ringade han men hittade spåret igen. 1 min senare hittade vi kidden och kunde smidigt avliva det. Skottet hade tagit lite långt bak, tråkigt.. dock roligt att vi hittade det och roligt för Zimson med, han gjorde det klockrent på 10 minuter. Rådjuret hade gått ca 45-50 meter.

Sedan åkte vi hem med Zimson och upp till marken igen för grisjakt.
Det var fullmåne och lite lätt med snö..

Vi tyckte att det var på gång några gånger men det var väl bara förhoppningar på något som aldrig skedde.
Vi struntade i det runt halv nio, då majsen hade kärvat fast i spridaren..

På söndag blir det jakt med Zimson igen! :)
JAKTEN I TISDAGS

Publicerad 2012-10-25 17:22:44 i Jakt,

Kom upp till tornet runt halv sex, det enda som var framme vid spridaren var nötskrikor.
Dessa majstjuvar blir det ett försök på snart, de rensar ju nästan majsen helt!

Aja, redan runt tio över sex började det knäppa och greja från planteringen vi har en bit ner till höger.
Knäppandet gick sedan bakom mig, två-tre gånger brakar det till ordentligt.
10 minuter senare frustar det till 10 meter bakom tornet.
Kunde aldrig se vad det var, men mycket möjligt att det var en ensam gris som vädrade mig och rensade sedan trynet.

Mörkret faller fort nu så det var dags att dra sig hemåt.
Igår på väg hem från skolan så gick jag genvägen över åkern.
Hittade en ordentlig grisklöv, har aldrig sett något så nära den trafikerade vägen som går där.
Alltså var klöven mellan vår lite mindre väg och den stora gamla riksvägen.
Det är bara ungerfär 1km till samhället, det jag menar är att grisen har blivit mer oskygga och kommer skapa problem i framtiden!

GRISJAKT

Publicerad 2012-10-23 17:36:03 i Åteljakt,

Ikväll gör jag ett försök på grisen, väldigt aktivt här men vet ingen tid då de brukar komma.
En åtelkamera uppe nu hade vart perfekt!

Än sålänge är det bara nötskrikor framme..

RÅDJURSJAKT

Publicerad 2012-10-21 13:12:35 i Rådjursjakt,

Idag var det jag, svärfar Benny och pappa som faktiskt var ute också!
Kom upp runt åtta och tio över släppte vi Zimson, det gick trögt för han att få upp, men runt kvart i nio var det igång.
Buktade riktigt fint, halv tio sprang det förbi Benny, men han fick inte läge på smaldjuret..
En halvtimme senare drog det iväg fullständigt och vi blåste av.

I väntan på upptag!


Dagens pass!


Från en annan vinkel!


Zimson får vila skönt i husses jacka..


Frå se när det blir jakt igen, iallafall nästa helg! :)

PLANER

Publicerad 2012-10-20 10:39:59 i Jakt,

Imorgon blir det förmodligen jakt, än så länge är det bara jag och Zimson. Pappa har precis opererat bort en stor gallsten..
Uppdatering sker imon! :)

SPRIDARKOLL

Publicerad 2012-10-17 20:15:31 i Viltvård,

Åkte upp med min kompis för att byta batteri till spridaren, majsen var borta sen sist dvs sen älgjakten någongång..
Så nu är den fräsch, sprider 5 sek 6.00 (ska nog tas bort) , sprider 5 sek 17.30, och till sist 10 sek 20.00.

Kollade även till rävåteln, fjädrar ligger överallt och stora hål har börjat grävas. 
I det ena hålet har de kommit fram, det andra har de kommit ner till hönsnätet och kommer nu få det lite jävligt!

Passade även på att titta hägnet som finns en kilometer från oss, där det ska finnas kron- och dovhjortar.
Dovhjortar har det alltid funnit mängder av.

Här ville ett antal visa sig bara några meter ifrån stängslet!Denne herren och en pinntjur fanns med i flocken, en sån här pjäs har setts gå på marken!


Vi såg även en flock med dovhindar med kalvar och även några kronhindar med kalvar! :)

GRIPANDE NOVELL

Publicerad 2012-10-16 13:00:00 i Hundar,

LÄSVÄRD!

Texten är kopierad från Jaktjournalens hemsida.


Jägaren Naturbrukaren skriver flitigt om vargproblematiken på sin blogg, men han har skrivit en gripande skildring av schillerstövaren Tildes sista timmar i livet. Jaktjournalen publicerar nedan berättelsen i sin helhet.


De är flera som river ur min kropp, minst två, kanske tre. Svårt att avgöra när man är i underläge men alla sinnen säger att det är över nu – mitt liv som jakthund.

Min näsa hade redan berättat att det började bli tid för jakt. Den tvåbente flockmedlemmen hade ställt fram ryggsäcken, ordnat med sina gröna kläder, smort in sina extratassar och fixat med den märkliga pinnen av metall. Han hade också låtit på ett annat vis när han pratat med andra – gladare, piggare och med illa dold förväntan i rösten.

Lukterna och husses beteende var alltför bekant för mig. Bekanta och förknippade med den tid på året då jag står i centrum, när jag får springa fritt och göra det jag är bäst på – jaga.

Sommaren är en pina för mig. Milslånga oändligt tråkiga promenader efter grusvägar ständigt kopplad och fråntagen friheten att själv utforska omgivningen. Hur långt husse än väljer att gå med mig, blir jag aldrig riktigt nöjd eller trött – jag är en utomordentligt vältränad och intelligent individ som kräver mer än de fyrbenta artfränder jag sett bäras runt i handväskor – jag är en jakthund.

Nå, vem är jag då?

Jag är Schillerstövaren Tilde, Sveriges äldsta hundras. Med svart mantel, bruna slanka ben och pigga ögon lämnar jag få oberörda. Bruno Liljefors har målat mina anfäder med sin karakteristiska penselföring och känsla för natur. Vi, Schillerstövarna kunde ha varit Sveriges nationalras om inte vår skapare, Per Schiller varit av för enkel börd. Platsen vigdes i stället till Hamiltonstövaren som togs fram av Greve A.P. Hamilton.

Det är förfärligt länge sedan allt det där. Vi är färre nu än vi brukade vara. Ja, inte bara vi schillrar utan också andra jakthundar. Jag har mött dem alla faktiskt och jag har märkt att något förändrats – stiliga, fullt friska och väldoftande fyrbenta vänner har plötsligt försvunnit. Deras tvåbenta flockmedlem har däremot dykt upp i bland men doften av min artfrände har varit oroväckande svag, så svag att jag förstått att de inte längre finns.

Men, jag skall inte ligga här och grubbla över tider som varit. Solen har precis titta upp, det spelas en melodi från husses sovplats. Dags att göra sig redo för dagens äventyr.

Det är nionde året vi gör det här tillsammans. Jag vet precis vad som gäller, vilka förväntningarna är, hur samtalet går och hur haren skall överlistas. Jag vet också att det är svårt så här i början på säsongen, undervegetationen gör att doftspåren blir diffusa, ljudbilden inte helt pålitlig och jag får ständigt gräsfrön i ögonen.

Men, det är en del av tjusningen. Haren och emellanåt någon räv har alltid övertaget eftersom de är uppväxta i biotopen, följer dess skiftningar över tiden och vet vilken väg som är snabbast, som lurar mig, gör att jag kommer efter. Om jag springer för snabbt eller skäller för skarp försvinner räven under mark och med det är jakten över för min del.

Med räven gäller det att springa lagom fort och skälla lite lekfullt, så att han vill vara med på noterna. Att följa honom är inte svårt jämfört haren. Herr och fru räv avger minst sagt tydliga doftspår och deras trixande lurar sällan mig. De kan hoppa över bäckar och upp på stora stenar men förr eller senare avslöjar jag deras krumbukter och kan återta min musik och mitt spänstiga steg.

Haren däremot är svårare, han luktar knappt, springer bakåt och gör avhopp som kan få den mest rutinerade stövaren att tappa koncepten. Men, jag som varit med så många år vet hur jösse skall drivas.

Bilen bromsar in. Jag vet att vi är framme, inte för att bilen stannat utan för att jag redan känt dofterna av jaktmarken. Bredvid mig i bakluckan ligger vedträn. Husse och hans vän gör alltid upp eld när jag
jagar.

Husse tar ömsint mitt huvud i sina båda händer, tittar djupt in i mina ögon och pratar med varm röst om dagens jakt – det är premiär för året.

Han stryker kopplet, klappar mig lätt på sidan och manar bekant.

- Ja, gå’ta haren!

Jag springer uppåt längs slänten mot skogsbrynet, där ungskogen tar vid. Det rinner en liten bäck där. Gräset och örterna är givna betesplatser för haren och ungskogen bjuder på skydd från rovfåglar och rävar. Här brukar det finnas spår av hare.

Jag andas in hela omgivningen samtidigt som jag förflyttar mig, känner av hur terrängen väljer min väg genom marken. En aldrig så liten nyans av hare kan skönjas i mossan. Jag stannar upp och samlar på mig information om haren – den var här för en stund sedan.

Nu börjar pusslet.

Harar hoppar 2 000 skutt per natt. Har jag otur är jag alldeles i början av den hoppserien och då tar det lång tid innan jag finner hans gömställe. I bland har jag tur och kommer in mot slutet. Då är det inte långt till han är på benen.

Jag är varm i kroppen nu efter dryga timmens arbete. Värmen gör vittringen osäker men jag är utvilad och koncentrerad. Maximalt fokus på harens nattliga eskapader, jag reder ut dem en efter en. Skillnaderna är små men min näsa känner dem och min hjärna vet hur de skall sorteras – nytt, gammalt, annan hare, tjäder och en sork.

En ny doft dyker upp – en skarp doft av rovdjur.

Mer hinner jag inte uppfatta innan jag vräks omkull i mossan. Jag skriker rakt ut i förvåning och rädsla samtidigt som jag känner en brinnande smärta från ljumskarna, magen. De är fler som river i mig och de är stora, mer än dubbelt så stora som jag. Jag kan inte skrika mer, en av dem slår sina käftar över min hals.

Det här är ingen lek, trycket över halsen är på allvar – jag står på matsedeln.

Jag var stark, vacker och fulländad. Jag var min tvåbente flockmedlems bäste vän, en del av hans liv. Vi hade oändligt många minnen tillsammans – han, jag, hararna och skogen.

Jag var jakthunden Tilde. Jag blev nio år.

 

VAPEN?

Publicerad 2012-10-15 10:00:00 i Vapen,

Tänkte prata lite om vapen just nu, jag äger ännu inget vapen men börjar bli dags nu.
Jag har en lånad bössa från Nickes kompis.
Det som då står i pappas skåp är:

En Tikka Lyx 30-06 , några år gammal.
En Classic hagelbock kaliber 12, några år gammal.
En Husqvarna sida-sida kaliber 12, som min farbror jagar med max 2 ggr på ett år, lite äldre.
En 22 .lr som jag inte vet vad det är för märke på ens, också lite äldre dock.

Det jag då har lånat är en Husqvarna 1900, 30-06 som är så gott som i nyskick.
En rikigt fräsch bössa, väldigt lätt jämfört med Nickes Tikka.

Pappa har gett mig ett råd, köp ingen Remington.
Han hade en för många år sen men tvingades sälja den då han hade blodsmak i munnen efter att ha skjutit med den. Men vad vet jag? Det kanske är bra?
De märken jag helst är ute efter är: Tikka/Sako, Carl-Gustaf, Husqvarna. 

Saken är den att jag är vänsterskytt vilket innebär problem, då de blir väldigt dyra!
För en begagnad med kikare får du nästan ge minst 10 000 kronor.

Tanken är då att jag ändå ska köpa en högerbössa för en hyfsat billig peng, HELST med kikare inräknat i priset.
Det finns så sjukt mycket att titta på...
Men bestämde mig även för att sikta på en med syntetskolv och rostfri pipa. HELST .308 win då jag tycker de är riktigt bekväma, 6.5x55 är lite för klent för gris kan jag tycka!

Kollade på Torsbohandels hemsida och hittade då 3 st Ruger K77 S.S för runt 5000-lappen, då utan kikare.

Vet inte om jag sikta in mig på denna bössa?
Vad tycker ni?
Jag tänker lite att om man ska köpa den med ett vettigt kikarsikte så är du nästan upp runt 8-9 tusen kronor. Då kan man likväl köpa en vänsterbössa med trästock!

Vad skjuter ni med? Är ni nöjda?
Tacksam för svar i kommentarfältet!

Här har vi en Ruger K77 S.S, kan inte bestämma mig vad jag ska försöka sikta på!

RÅDJURSJAKT

Publicerad 2012-10-14 20:19:37 i Jakt,

Idag var det rådjursjakt med Zimson på marken.
Jag fick förhinder och kunde tyvärr inte vara med så det vara bara Nicke och Johan.
Zimson gjorde ett upptag efter 25 minuter ( inte oväntat ) en kvart senare var det full fart i skogen.
Halvtimme senare fick Johan rensa pipan i sin kombi på ett smaldjur. Effekten var knall och fall.
Detta var alltså för gången för iår som 12-åringen fick dofta rådjur i skogen.
Att han fortfarande driver så pass bra är helt sjukt..
Hoppas jag kan vara med nästa helg då det förmodligen lär bli att gå ut igen.

Jag och Nicke uppskattade ca hur många rådjur vi skjutet för honom under dessa år, vi hamnade på runt ca 30-35 talet.
Fruktansvärt duktig må jag säga, synd att vi inte lyckats avla på honom!

Bild som pappa Nicke skickade idag

RESULTAT

Publicerad 2012-10-13 18:43:57 i Jakt, Älgjakt,

Försökte med ett mobilinlägg idag på morgonen men det ville sig inte..
Hade fel i förra inlägget, denna mark vi jagade på idag ligger på ca 500 hektar. Den andra min svärfar jagar på ligger runt 1000 hektar.


Vi kom upp till marken där vi skulle jaga runt halv 7, satt och vakade fram till 9. Helt stendött.
Sen var det fika och utdelning av olika pass. Älgtilldelningen var en kviga och en kalv.
Först körde vi med en drevkedja, de såg då en ensam kviga och valde att släppa Ricke på den, en spets.
Någon gång när han gick i kvigans spår måste han sprungit på ett färskare slag.
Han kom ikapp älgarna och ställde då en 8-taggare, ko med ensamkalv (fredad).
Ståndskallet varade ca 2 timmar!!
Och under denna tiden så sprang även en 6-taggare på passgrannen, jag såg honom aldrig..
Vi valde då att bryta runt 2 på eftermiddagen, och avslutade med grillning!

Pass 2 av 2.


Från en annan vinkel!


Husqvarnan fick vänta på älgarna under ståndskallet som svar kilometern bort..

Om ni kollar den övre bilden ser ni som massa dammpå bössan, detta var från vapenfodralet som inte var använt på typ två år. Så rengjorde den och även hagelspruttan då den ska användas imorgon! :)

Nu laddar vi för jakt med Zimson imorgon, kommer 12-åringen orka återstår och se......

/ Jacob

ÄLGJAKT LÖRDAG

Publicerad 2012-10-13 04:26:27 i Jakt, Älgjakt,

Blev medbjuden att följa med min svärfar på älgjakt.
Tog ju givetvis chansen, så om en halvtimme går taxin!
Det enda jag stort sett vet om detta laget är att det iallafall är över 1000 hektar de jagar på.
Hur många älgar de skjutit vet jag inte?
Min svärfar jagar på två marker, denna marken jagar hans bröder osv på.
Så han har inte jagat på marken iår än, därför har jag dålig koll..

Det blir förmodligen ett mobilinlägg senare idag när jag har pejl på läget! 

Man kan ju hoppas på detta väder..

ÄLGJAKT LÖRDAG

Publicerad 2012-10-13 04:26:27 i Jakt, Älgjakt,

Blev medbjuden att följa med min svärfar på älgjakt.
Tog ju givetvis chansen, så om en halvtimme går taxin!
Det enda jag stort sett vet om detta laget är att det iallafall är över 1000 hektar de jagar på.
Hur många älgar de skjutit vet jag inte?
Min svärfar jagar på två marker, denna marken jagar hans bröder osv på.
Så han har inte jagat på marken iår än, därför har jag dålig koll..

Det blir förmodligen ett mobilinlägg senare idag när jag har pejl på läget! 

Man kan ju hoppas på detta väder..

LYCKA!

Publicerad 2012-10-10 20:25:36 i Jakt, Älgjakt, Åteljakt,

För att sammanfatta älgjakten 2012:
Måndag - 4/4 jägare - 2 dovhjortar och 1 smaldjur
Tisdag - 3/4 jägare - 6 rådjur
Onsdag - 3/4 jägare 1 dovhjort och 4 rådjur

Var är då älgarna?
Det finns väl inget svar på den frågan, nu siktar vi på drevjakt med Zimson, åteljakt på gris och räv framöver! :)

Morgonens pass, där jag sköt bocken! Endast en ekorre..


Hem för att äta, tröstmat! ;)


Mycket fin kväll på kvällspasset, inte ett enda djur! OVANLIGT


Nemen oj vilket tydligt rävslag man hittade, 100 meter från rävåteln!


Nu det bästa av allt, kollade rävåteln.. Räven har börjat gräva fram skatten! Fjädrar låg överallt och detta måste han gjort igårkväll/natt. Riktigt skoj, blir sittning snart om det blir fullmåne :)


Ha en fortsatt trevlig älgjakt för er som har älgar kvar.
Vi laddar för drevjakt på söndag :) 

/ Jacob
 

ÄLGJAKT ONSDAG

Publicerad 2012-10-10 17:15:36 i Älgjakt,

Det har vart en seg dag, nu sitter jag på pappas grisåtel.
Batteriet är slut sedan två dagar, men kanske kan grisen komma.
Igår såg jag ett smaldjur, pappa såg på morgonen ett smaldjur. På kvällen 1 get med dubbel kid ( två bockakiddar ) och ett ensamt som han knappt kunde se vad det var för något.
Men INGA ÄLGAR!
Vad beror det på?
Nu sitter alla 4 ute denna eftermiddagen, än sålänge är det lugnt, men det är ju nu det börjar "hetta till"..

ÄLGJAKT TISDAG

Publicerad 2012-10-09 17:32:51 i Jakt,

Morgonen var lovande, dugg och vindstilla. Men ingen av oss såg någonting, inte ens en liten hare.
Jag hade ekorre en halvmeter ifrån tornet visserligen, engångsupplevelse typ.
Åkte sedan hem ett par timmar och nu har jag fått äran att sitta här på Johans marker.
Mycket björkar till älgen och även en spridare till grisen. Dock så är det väldigt dålig aktivitet på hans åtel, men vi får väl se..

ÄLGJAKT MÅNDAG

Publicerad 2012-10-08 21:28:36 i Jakt,

Dagens resultat: 0 älgar, 0 vildsvin, 0 dovhjortar.
Underbart fint väder ute, meeen vad det blåste och blåste.
Det resulterade i att jag ingen av oss såg någonting på passen.
Jag såg ett smaldjur när jag skulle gå och fika, såg två hjortar springa över vägen när vi skulle åka hem på morgonen.
Imorgon ska vi först vaka sen försöka dreva lite om det går.

Fint väder!

ÄLGJAKT MÅNDAG

Publicerad 2012-10-08 07:35:31 i Jakt,

Satte mig vid detta tornet på morgonen, än sålänge är det lugnt.
Brakat några gånger till vänster, vi får väl se om något vill dyka upp.
Ikväll blir det stegtornet!

FÖRBEREDELSER DEL 2

Publicerad 2012-10-07 15:07:45 i Älgjakt,

Flyttade ju som sagt stegtornet igår, tanken är att jag ska sitta här! 

Tornet rakt framifrån, nyfällda lövträd. Två täta granplanteringar till vänster och höger, kan grisen komma kanske?


Granplantering/hygge till höger!

Kan dessa nyfällda lövträd locka? 


Uppdatering kommer imorgon, som sagt har vi obegränsat med kalv, skjuter även dovhjort och gris!

/ Jacob

FÖRBEREDELSER

Publicerad 2012-10-06 18:56:17 i Jakt,

Nu förbereder vi oss för älgjakten, det jag och Nicke har gjort idag är att fylla på majs i spridaren, klätt in tornet vid rävåteln, flyttat ett stegtorn m.m.

Påfyllning.. Det är aktivitet på åteln får jag inte glömma att säga!


Äntligen har det fått väggar!


Vi får se när det blir sittning här :)
Bilder på stegtornet där jag ska sitta på måndag kommer imorgon! 

/ Jacob

LADDAD

Publicerad 2012-10-04 11:37:14 i Jakt,

Nu börjar man ladda för älgjakten som börjar på måndag, vi har ingen stor mark som vi jagar på. Ca 130 hektar..
Så vår tilldelning är obegränsat med kalv på tre dagar. Skjuter givetvis bara en!
Sen är vi med i ett stort jaktlag där vi har tilldelningen 4 vuxna, 4 kalvar.

VILKEN KVÄLL DET VAR

Publicerad 2012-10-02 15:29:42 i Gåsjakt, Jakt,

Igår åkte vi upp till marken och skulle jaga gäss.
Det flög många stora flockar idag gentemot vad det flugit innan.
Vi lyckades skjuta ner 3 stycken denna kväll.

Sen åkte vi till maskinhallen och skärde ur bröstbitarna, resten av de tre gässen tänkte jag gräva ner vid min rävåtel, så det är vad jag ska göra just nu.
När vi var klara med gässen åkte vi upp till ladugården och lämna dem där.
När vi sen skulle åka hemåt på denna privata grusväg på marken stod en årsgris mitt på vägen.
Sen flög den över vägen, och efter kom 14 årsgrisar till plus 2 stora suggor.
Nu får vi nog ta tag i åteljakten på gris igen så det kommer bli riktigt spännande! 
Kanske man kommer lyckas skjuta sitt första vildsvin innan året är slut? 

Min livs första gås!


I väntan på gäss..


Vackra vyer från detta hygge!


/ Jacob
 

RÅDJURSJAKT

Publicerad 2012-10-01 08:00:00 i Jakt,

Ett stort lycka till, till er som går ut med era hundar för att jaga rådjur idag!
Dröjer innan vi gör det..
Hoppas på att det skriva många ny blogginlägg imorgon som man kan läsa :)

Bild på mitt livs första rådjur från en av förra årets rådjursjakter!

Om

Min profilbild

Jacob

Jag skriver främst om våra drevjakter med hund, åteljakter, vakjakter, viltvård & allt som hör därtill!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela